Jak se vaří Dan Cong

Dan Cong patří mezi voňavé oolongy z hor Fénixe. Při přípravě je potřeba postupovat trochu opatrněji, aby z nich člověk dostal co nejvíc chuti a vůně a čaj nebyl trpký. Takže, hlavně nepřevařit. Pěkný popis přípravy lze najít například na blogu tea-obsession.

Autor doporučuje používat filtrovanou vodu, vařenou na dřevěném uhlím. Popisuje také tři stupně varu vody.

1. stupeň – oči krevet: v konvici pomalu stoupá hodně drobných bublinek (krevety se kdyžtak dají koupit i mražené, kdyby někdo potřeboval vzor 🙂

2. stupeň – oči kraba: středně velké bubliny, které rychle stoupají a hlasitě praskají

3. stupeň – var: voda vře

Dál se rozepisuje o tom, jak vařit různě staré čaje, ale pro běžnou potřebu lze říci, že se lístky poprvé zalévají vřící vodou a pak vodou ve 2. stupni (asi 90 °C). Doporučená doba infuze je pak 15, 10, 10, 13, 13, 15, 15, +5 to +10. Pokud by nálev byl trpký (z mladých čajovníků), doporučuje ubrat pět vteřin. Dávka je 3-5 gramů do 120 ml nádobky. Kdo chce silnější, přidá až na 9 g. Pro přípravu „western style“ se dá gram do 120 ml a louhuje dvě minuty.

(Orijin zase na pytlících s čajem doporučuje 3 g na 100 ml vody a louhování – po oplachu vařící vodou – 15-20, 10, 15, 20, 30, 40 atd. což podle mých zkušeností odpovídá pro použití pražské vodovodní vody.)

Zajímavé články o Dan Congu pak autor nabízí zde. Hovoří například o tom, jak se keře v dnešní době množí, nebo jakou vůni má která varieta. Pan Hojo upozorňuje, ze Dan Congy se snášejí asi tak s 50 % hrnků z išingu (ono vůbec párování těhle konviček s čajem má být věda sama o sobě).

Já jsem zatím přišel do styku především s levnějšími DC, prodávanými v Jeruzalémské ul. v Praze (firma Orijin), kde mě zaujal spíš „medový“ Huang Zhi Xiang (Vůně zlaté větve, 220 Kč/50 g) než celkem jemnější Mi Lang Xiang (Medová orchidej) v té samé cenové hladině. Ceny jsou ostatně podobné i na zahraničních serverech.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s