Ochutnávka shengů z Hojotea

Velmi zajímavý koncept zrání shengu má Akira Hojo z hojotea. Je přesvědčen, že vlhké zrání není to pravé a ukládá sheng ve vzduchotěsném obalu s pohlcovačem kyslíku, jak jsem popsal v minulých blozích. Po mailu jsme vedli zajímavou diskusi o fyziologických aspektech pěstování čajovníku a jejich vlivu na kvalitu čaje. Ten pán je zjevně srdcař. Přišla mi od něj nakoupená zásilka vzorků mladého shengu, do kterých se s velkou chutí pustím. (Momentálně přehodnocuji, zjistil jsem, že intenzita a trvání návratu sladkosti může být deformováno kvalitou čaje pitého před aktuálně hodnoceným.) Ceny při kurzu 19,36 Kč za 100 jenů.

2011 Lao Hei Zhai Raw Pu-erh Vůně suchého listu je intenzivně bylinná, mokrého bylinná se stopou ovocnosti. Vzorek je pevně slisovaný. Listy jsou zelené, některé začínají mírně hnědnout. Chuť je plná, sametová, bylinná, s jemnou trpkostí a trošku výraznější hořkostí. Průměrný chladivý efekt, slabší sladkost z trpkosti, která se následně slaběji vrací (trošku více v pozdějších nálevech) a vyvolává mírné slinění pod jazykem. Bylinná chuť setrvává ve výdechu několik minut (i z pozdějších nálevů).  Barva nálevu žlutohnědá. Pozdní nálevy (6+) jsou stále sametové, plné, s mírnější bylinnou chutí, lehce drsné na jazyku, bez hořkosti. Dosti relaxační až sedativní.  Prodejce si ho cení na 5800 jenů za 250 g, což je asi 4,5 Kč za gram. Má se jednat o čaj z 500 let starých stromů z výška 2500 m n. m. a červených půd bohatých na železo. Oblast Ling Cang. Shrnutí: výrazně obsažný, mnohonálevový čaj s nízkou sladkostí (prodejce uvádí vyšší sladkost, při prvním chutnání se mi také jevila výraznější). Barvy na fotu berte trochu s rezervou, nemám na to monitor, ani neutrální osvětlení, ve skutečnosti nejsou tak saturované.

LaoHeizhai(dab)_9999_5

2011 Bu Lang Shan Ge Xin Long Raw Pu-erh: Suchý má ostrou bylinnou vůni, mokrý má bylinnou s lehkým nádechem jako by rybiny (ale možná je to typické pro Bulang?), žádné zralé ovoce. List je zelený se známkami tmavnutí, s jemně pilovitým okrajem, tipsy, nějaké středně velké listy, dosti fragmentované, ale lisování je silné. Chuť je bylinná, plná a hladká, dlouho vytrvává (vydechuji ji), s jemnější hořkou trpkostí, přelévající se v jemnější sladkost (které se dosti intenzivně po nějaké době (opakovaně, s každým výdechem!?) vrací a projevuje se vzadu v hrdle, po stranách jazyka a v jeho zadní části) a výraznou trvalejší chladivost s lehce slaně minerálním akcentem vzadu v hrdle. Nálev je žlutavý, lehce dohněda. Podle prodejce má jít o materiál ze starých stromů (500 let). Spíše stimulující, a velmi infuzní (po šestém jsem to vzdal já, ne čaj). Tenhle materiál se mi dosti líbí. Prodejce si ho cení na 6800 jenů za 200 g, to je asi 6,6 Kč za gram, má jít o čaj z minimálně  500 let starých stromů (oblast Xishuang-banna).

2011 Lan Shi Hei Ma Raw Pu-erh Vůně suchého listu je bylinně ovocná. Vůně mokrého listu má výrazný ovocný tón. Koláč je pevněji slisován, listy jsou zelenohnědé. Chuť je bylinná, hořkotrpká, trpkost se přelévá do slabšího hui-ganu a střední chladivosti (ta dosti vytrvává). Barva nálevu je žlutohnědá, množství nálevu se mi jeví jako mírně menší. Čaj má rychle nastupující silný relaxační až opojný efekt, dlouho drží; nutně potřebuju. 12000 jenů za 500 g, tedy 4,6 Kč za gram. (oblast Ling Cang)

2008 Bai Ying Shan Raw Pu-erh Vůně suchého listu je zestárle bylinná, vůně mokrého bylinná se znatelným „lesním ovocem“ stárnoucího shengu. To ale mizí po prvním nálevu. Barva listu hnědozelená. Chuť je plná, hladká, trochu zestárle bylinná s příjemnou jemnější hořkostí (bylinného likéru), která je cítit až vzadu v hrdle, trpkost je slabá. Sladkost je spíše jemnější, je cítit hned a spíše na začátku jazyka, vrací se jen velmi jemně, střední chladivost. Bylinná chuť vytrvává dlouho (možná trochu mléčný akcent?“. Lehce zestárlý čaj s trošku „menghajskou“ hořkostí. Ne úplně můj šálek. 15000 jenů za 500 g, tedy 5,8 Kč/g. (Oblast Lin Cang)

2013 Da Xue Shan Wild pu-erh Tea Vůně suchého listu je staře intenzivně bylinná, vůně mokrého se špatně definuje, něco jako intenzivní květinově medově bylinná. Listy zelenější s některé hnědší. Vzorek je mimořádně silně slisován,  listy jsem při přípravě dost polámal. Chuť  je intenzivně bylinná a květinová, minerální, s lehce železitým-chladivým tónem na jazyku a lehkou sladkostí , který se vrací se střední intenzitou, a dosti výraznou chladivostí. Zanechává na jazyku „čistou svěžest“ a sametově stéká, výrazněji aktivuje slinné žlázy pod jazykem.  Chuť dlouho drží (desítky minut), mám pocit, jako bych ji vydechoval. Nálev spíše žlutý. Dojem spíše relaxační až sedativní. Prakticky bez hořkých tónů, ale s mírnou trpkou drsností na jazyku. tónů. I rozkousaný list je jen málo nahořklý, ale je nasládlý. Dosti zajímavý materiál. 9800 jenů za 375 g, tedy 5,3 Kč/g.

2013 Mang Qing Vůně suchého listu připomíná zelený čaj, stejně tak vůně mokrého listu, který spíše zelený, s nahnědlými místy. Ovocná vůně zrajícího shengu chybí. Vzorek je silně lisovaný, jsou tam větší listy s pilovitým okrajem, drobnější s plným a dosti tipsů. Chuť je plná a hladká, bylinná, travní, lehká trpká trošku výraznější hořko se přelévá do mírné sladkosti, která se po nějaké době vrací ve střední až vyšší intenzitě a chladivosti. Bylinná chuť je dosti intenzivní a vytrvává dlouho (vydechuji ji), sladkost se také drží dosti dlouho, vyvolává slinění.  Velmi infuzní materiál, barva nálevu bylinně žlutá. Jemný čaj s intenzivní vytrvalou bylinnou chutí a mírnějším hui-ganem. Lehce relaxační až sedativní. 8800 jenů za 357 g, tedy 4,8 Kč/g.

2012 Xian Su Shan Raw Pu-erh Vůně suchého listu je bylinná, lehce kouřová až smolná, mokrého silněji kouřová, barva listu zelená, sem tam hnědý okraj. Prodejce zmiňuje, že je to následek tradičního kill green procesu, kdy se pod pánví topí dřevem. Chuť je lehce trpko-hořká, bylinná, s opravdu výrazným a vytrvalým květinově medovým hui-ganem, asi největším ze vzorků, a výrazným chladivým efektem. Startuje slinění po jazykem. Možná malinko méně nálevový a s méně intenzivní a vytrvalou bylinnou chutí. Zřetelná kouřová chuť. Barva nálevu světle žlutá. Efekt mírně poklidný. 3300 jenů za 200 g, tedy 3,2 Kč za gram.  Oblast Ling Cang.

2011 Xiu Lin Wu Hao Raw Pu-erh Vůně suchého listu je bylinná, mokrého výrazně kouřová s tónem lesního ovoce, barva zelená, trošku dohněda. Nálev je světleji žlutohnědý, hladký, s lehkou sladkostí, bylinný s výraznou kouřovostí a mírnější hořkotrpkostí, která obrací v dosti výraznou chladivost a slabší až střední sladkost. Bylinná sladkost dosti dlouho vytrvává. Spíše stimulující až euforizujcí, při větší dávce relaxačně sedativní. (Oblast Ling Cang) 3000 jenů za 200 g, tedy 2,9 Kč za gram. Tady se mi jeví zajímavý poměr cena/výkon.

2013 Mei Lan Je to mao-cha s bylinnou vůní. Listy jsou většinou drobnější, želeno-žluté, některé s nahnědlým okrajem, který je spíše jemně zoubkovaný nebo hladký, sem tam tips. Chuť je plná, hladká, bylinná, lehce hořká, lehounká stopa „rybiny“ (bulang?), trpkost jen mírná, lehká mléčná dochuť, dlouho vytrvává. Výrazný chladivý efekt, lehká až střední sladkost na jazyku, která se po nějaké době vrací se střední intenzitou a dosti dlouho trvá. Barva nálevu žlutá. Celkem uklidňující čaj. Dosti zajímavé. 3800 jenů za 200 g, tedy 3,7 Kč za gram.

2013 Gan Quan Ling Vůně suchého listu je bylinná se stopou ovocnosti, barva zelená. Chuť je zřetelně bylinně hořká, s lehkou trpkostí, která se vrací do výrazné chladivosti a lehčí sladkosti, obojí dosti vytrvává. Dochuť je mírnější. 5400 jenů za 200 g, tedy 5,2 Kč/g. Tahle hořkost mi nesedí.

Shrnutí

Když jsem pana Hojo požádal, aby mi označil vzorky, které mají mimořádně dlouhou dochuť, určil Da Xue Shan Wild pu-erh Tea, Mang Qing a Mei Lan, což podle mého zjištění souhlasí. Lze říci, že si jeho čaje, díky specifickému skladování, dlouho uchovávají výraznou chuť a vůni zeleného čaje, ale zřejmě také stárnou do „lesního ovoce“ jak je tomu u pu-erhu obvyklé. Je také nutno dodat, že uvedené ceny jsou za jednotlivý koláč, při objednání většího (než malého) množství znatelně klesnou. Ceník je na stránkách. Myslím, si, že materiály této kvality prodává v zásadě na stejné cenové úrovni jako ostatní prodejci, možná trochu levněji, když vezmeme ceny za větší balení.

Napsat komentář