Doplnění k posátým čajům

Nedávno jsem tady nad Konkubínou dumal, jak je to vlastně s těmi čaji co se vyrábějí z listů posátých hmyzem. Shodou okolností nedávno postnul Tea Geek krátkou informaci na toto téma. Čajů, které přímo využívají pozitivní důsledky posátí hmyzem je více, z těch známých je to kromě Konkubíny také Orientální kráska a červené čaje, které mají v názvu „medové aroma“. Autor uvádí, že na Taiwanu je hlavním hmyzem, který má posátí na svědomí křís Jacobiasca formosana v Číně práce popisují obdobný druh Empoasca vitis. A dokonce je možné, že jde o ten samý: Empoasca onukii. 

Autor dále poukazuje na to, že posátí a následná produkce obranných látek rostlinou, nejsou žádoucí u všech čajů. Efekt pak záleží na dalším zpracování, liší se podle kultivaru i stáří listů. Odkazuje také na práci, které se změnami v listu v důsledku posátí přímo zabývá. Mimochodem tam také najdete, jaké složky tvoří vůni oolongů.

Podrobněji se tím zabývá tento článek na word of tea. Kromě jiného konstatuje, že křísků musí být tak akorát. Podrobněji se zabývá jejich biologií.

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s