První sklizeň

Včera jsem sklidil ze svého čajovníku pořádnou hrst listu, nechal jsem ho zavadnout, udělal jsem kill green na pánvi a nechal jsem ho uschnout. A ráno jsem půlku nacpal do gaiwanu. Bylo vůbec zajímavé čichat odlišné vůně během pečení, nejdříve se objevila čajově pryskyřičná, poté lehce orchideová, která z něj byla cítit během sušení.

A jak to tedy vypadá v nálevu? Barva čajových lístků je jasně žlutozelená. Vůně je svěže zelenočajová, taková ta umami bujónová, orchideové tóny z většiny vymizely. Barva nálevu je čirá, jen lehce do žluta. Chuť prvního nálevu je svěží, s lehkou kyselostí, prakticky bez hořkosti a s nepatrnou trpkostí, umami zelenočajová, s výraznou stopou pražení, dost to připomíná japonský čaj hoji cha. Asi jsem to po pánvi prohnal víc, než bylo nutné. Ve výdechu trošku orchideové tóny, které se celkem drží, dochuť lehce kyselotrpká. Čaj je výrazně stimulační, sklízel jsem tips + 2 lístky. Dokonce mám pocit, že mě malinko brní pusa, ač jsem nepoužíval žádné pesticidy. Druhý nálev byl výrazně plnější, zmizela vypražená chuť, respektive se redukoval na intenzitu, kterou lze najít například v Dračí studně. Také třetí a čtvrtý nálev byl slušný, byť se musel nechat stát dost dlouho, listy jsem totiž nijak nemačkal a neroloval, takže asi nebyly dostatečně porušené buněčné stěny.

Shrnutí? Výsledek mi přišel pozitivní. Kdybych měl takový keř za barákem, tak bych z něj čaj sklízel a pil ho. Třeba se k tomu díky globální změně klimatu ještě dostanu. Nicméně, teprve s ochutnáním první vlastní sklizně si člověk uvědomí, jak moc způsobů zpracování listu se lidé naučili, aby tuhle základní chuť změnili. Je od ní strašně daleko k pečeným oolongům, pu-erhům a nakonec i bílým čajům.

list1 list2

Reklamy

5 thoughts on “První sklizeň

  1. Gratuluji k úspěchu.
    Myslím, že se do něčeho podobného pouštět nebudu, čímž ještě více oceňuji podobné počiny! A zejména je zajímavá ta závěrečná úvaha. Celou tu technologii výroby různých čajů musel někdo objevit a vyladit a takhle jsem o tom nikdy neuvažoval. Dobrý!
    Vloni mě napadlo vyzkoušet zpracování některých bylin, jimiž se čaj, zejména černý, v minulosti padělal. To jen tak lehce manipulativně podsouvám! 🙂

    • Díky. Bohužel, čajovník je vápnostřežný víc, než jsem čekal. Připravuju k tomu text. Jedna kytka už mi asi zdechla.

  2. Jestli mohu doporučit – tak bych jej zpracoval víc jako oolong, tedy takto:
    zavadnutí – klidně na slunci, tady není moc intenzivní, dal bych jej dost výrazný, až by z něj byl křehký list
    kill green – pánev je pohoda, jak píšeš, krásně to voní a stojí to za to.
    rolling – normálně bych to udělal do kuliček a nebo jehel
    pečení I. – 100C na cca 15-20 min. (vzduchem)
    vychladnutí
    pečení II – 100C na cca 15min
    vychladnutí
    pečení III – finální – třeba bych se vrátil i k pánvy

    Pokud by byl zájem, můžu to předvést u mne doma – vše potřebné mám. A navíc jsem příštích 14 dní doma (finalizuji odjezd do Gruzie pro čaj).

    jako oolong to vytáhne příjemně karamel 🙂

    Buena sorte

    • Díky, ale byla to jen hrst. A víc už asi nebude, vypadá to, že kytky nepřežily. Nevím, esli jim nesedlo jarní střídání teplot, nebo půda, ale shodily lupení a usychají. Myslel jsem, že se třeba zvetí a obrazí, ale vypadá to, že spíš ne. Budu to muset nějak poladit, časem.

      Ale celkem bych se na to rád podíval, můžeme něco vymyslet.

  3. Ahoj, tady na videu z blogu paní Maitani je díl návštěvy na japonské čajové farmě. V čase kolem 6:00 je vidět, jak si farmáři sami připravují čaj z právě natrhaných lístků. Hořákem opálí lístky (z důvodu, že z čaje se vypaří různé silice) a čajové lístky pak vaří v konvici nad ohněm.

    Podobný způsob je z jiných míst viděn ještě několkrát na blogu paní Maitani (díl o sklizni a historickém zpracování divokého čajovníků, nebo v díle z manufaktury na výrobu senči z lístků). Přišlo mi to zajímavé. Člověk, když si koupí japonský zelený čaj, tak ví, že vroucí, či horká voda z něj chutný čaj neudělá. A s takto surovým čajem je třeba zacházet jinak.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s