2008 Fujian Anxi Ku Gua Tieguanyin Oolong

S posledním balíkem z Chawangshopu mi dorazil 2008 Fujian Anxi Ku Gua Tieguanyin Oolong pečený v „hořké okurce“.

Barva suchého čaje je hnědočerná, barva mokrého v podstatě také. Vůně suchého listu je výrazně pečená, nasládlá, připomíná pražený slad, vůně mokrého listu je taktéž výrazně pečená, s tóny silně pečeného červeného ovoce (asi jako když máte u okraje koláče ty višně připečené k plechu, nebo tak.). Barva nálevu zlatohnědá. Chuť nálevu je znatelně sladká – tmavý karamel, pečené červené ovoce, trochu staré bylinné medicíny, prakticky bez hořkosti a trpkosti. Z původních květinových tónů nezůstalo prakticky nic. Stress test třetího nálevu: jen intenzivnější chuť, trochu více do kávova. Další nálev stále pitelný, i když tón je spíš do kávy/melty. Z šálku je cítit výrazná karamelová vůně. Dochuť pečená, karamelová. Jestli má na chuť čaje nějaký vliv ten kousek okurky, co jsem uvařil spolu s listem, tak se mi ho nepodařilo identifikovat. Shrnutí: opravdu silně pečený čaj, který se chuťově pohybuje někde mezi čajem a kávou/meltou. Mám také pocit, jako by mě po něm trochu tlačilo v krku. Efekt mírně stimulační.

3 g/75 ml, louhování tak po 30 + sec. Cena 9 dolarů za 100 g, tedy zhruba 1,8 Kč/ 1 g při kurzu 20.

(Ten mobil točí sice přijatelně, ale tohle je třetí verze mikrofonu a vždy je zvuk slabý, tak nevím, co s tím.)

Reklamy

4 thoughts on “2008 Fujian Anxi Ku Gua Tieguanyin Oolong

  1. 🙂 Výslovnost, myslím, velmi v pořádku. Každopádně, díky za milé pošťouchnutí!
    Já jsem nikdy nepocítil potřebu zkoušet tyhle „materie“, typu „něco v něčem“. Maximálně jsem ochutnal něco v mandarince……….,upřímně, dělalo to na mě dojem, že je třeba nějak skrýt vadu čaje. No, PuErh v bambusové trubce mi vysloveně chutnal, takže to tak asi úplně být nemusí. Asi to zahrnu do svých experimentů.
    Zajímalo by mě taky, jak se to peče, kdy se to a v jakém stavu do té okurky dává a jak se má vlastně dávkovat do nápoje ten „futrál“,. Jestli vůbec. Je asi z čeho vybírat. Viděl jsem čaj v mandarinkách, pomerančích, pomelech………………………a všech možnejch, i nemožnejch „vokurkách“!

    • Mě na tom zaujalo jednak to stáří – mám staré oolongy rád, pečené tuplem. A samozřejmě i ta cena. Ta je na takový materiál dost nízká, což může ledascos naznačovat. Na chuť je to dobré, hodně pečené, a když říkám že hodně, tak hodně. Ale nějak si fakt nejsem jist účinkem. Mám dojem, že mě po tom začne na pár hodin bolet v krku, což se mi nelíbí. Ale budu to ještě chvilku zkoumat, aby vyloučil případné jiné vlivy. Ještě bych potřeboval nějakého pokusného králíka, nepojedeš do Prahy, náhodou? 🙂

  2. Začínám mít pocit, že se tomu nevyhnu! 🙂
    Staré oolongy, hmm, tak určitě! Pečený, no to asi taky.
    S tou bolestí v krku, to nevim. Občas jsem pozoroval nějaké „škrábání“ po hodně ochmýřených čajích. To je fakt zajímavý. Dáváš tam tu okurku? Zdálo se mi, že jo.

    • Dávám, dávám. Zkusím nedat. Mám pocit, že obdobný problém jsem měl, když jsem kdysi žvýkal angínovník čínský.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s