2006 Myanmar Kokang Mei Hua

Když jsem otevřel bednu se zásilkou z Chawangshopu, zavoněl z ní intenzivně kafr. Mohl za to pu-erh 2006 Myanmar Kokang Mei Hua. Ještě teď je silně cítit i přes uzavřený igelitový pytlík. Jedná se o stogramové, pevně lisované koláčky.

Barva suchého listu je hnědozelená, tipsy jsou lehce dozlatova, mokrého zelenožlutá. Lístky jsou drobnější, spíše částečně nalámané. Sem tam kousek stonku. Vůně suchého listu je kafrová, vůně mokrého listu je mírně uzená, pod tím nějaké sladké tóny sušených květin, sladká sušená jablka (křížaly). Barva nálevu je tmavě žlutá. Chuť je ovocná (jablečný kompot), s citrusovou stopou, středně až silněji bonbónově sladká, znatelný chladivý mentolový efekt, stopově uzená, lehce kafr. Ve výdechu  jablečný kompot, hořké mandle, v dochuti citrus a silná bonbonová sladkost, jablečný kompot, drží se celkem dlouho. Hořkost je spíše nižší, bylinně mandlová (mandle včetně slupky), trpkost nepatrná. Stress test třetího nálevu dal výraznou hořkost, která se pak přeleje do výrazné sladkosti. Nálev po stress testu pořád pitelný, následující také, lehce příjemný minerální tón. Efekt znatelně sedativní a relaxační. Pěkný čaj s výrazným návratem sladkosti a relaxačním efektem, ale řekl bych, že ještě potřebuje tak aspoň deset let zrání. Preferuji.

Podle prodejce koláček pochází k Kokangu, což je oblast těsně u hranic s Čínou, která byla dlouho její součástí. Je známa pro své zahrady starých čajovníků. Čaj byl skladován v Kokangu. Výrobce neznámý, lokální produkce z Myanmaru.

Příprava: 2,5 g/75 ml, první nálev asi půl minuty,

6,5 dolaru za 100 g, tedy 1,3 Kč/1 g při starém kurzu 20.

kokang

Reklamy

4 thoughts on “2006 Myanmar Kokang Mei Hua

  1. Moc příjemné pití, taky mám pár minikoláčků doma. Mně to hodně připomíná produkty z Xia Guan TF, hlavně tou uzeností a svěží ovocnou chutí. Kvůli silnému lisování bych to taky viděl na dalších deset roků spíše mírně vlhčího zrání, než z toho bude pořádný puerh, takto i po deseti letech působí čaj hodně mladě. Ale teda energie mi moc sedativní a relaxační nepřišla, spíše taková divočina, po které se mi pořádně rozbuší srdce. Taky proto jsem čaj odložil a počkám za pár let zrání, jestli se trochu nevyklidní…

    • Ten efekt je hodně individuální a řekl bych, že bude záviset i třeba na tom, jak má člověk plný žaludek, si myslím. Ale je to opravdu hodně mladé pití.

      • .. a kolik energie je potřeba na odloupnutí kusu čaje 🙂 šídlo na Pu se mi dosti ohýbá. Imho nebezpečný koláček pro ruce.

      • Já na tyhle věci používám nůž. Šídlo na puerh jsem zavrhnul, do pevného čaje nepronikne, je dost tupé, takže trochu drtí. Možná ho časem nabrousím.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s