Odpočinek na čajovém pochodu

Dostal jsem se do takové zvláštní mezifáze ve studiu čaje. Myslím, že jsem se toho už celkem dost naučil, něco jsem si ověřil vlastními pokusy, nebo možná „pokusy“. Také jsem si ověřil, že při nich musí člověk dávat pozor, aby se nedopustil nějaké systémové chyby. Teď jsem zhruba v takovém stavu, že si všechny ty vědomosti potřebují trochu sednout, což si žádá menší pauzu. Pak se uvidí, kam budu blogísek směřovat dál.

Informací o čaji je k dispozici hodně. Vzhledem k tomu, že se jedná o zemědělskou komoditu, která snoubí značnou ekonomickou sílu, tradici, efekt lehčího stimulans až psychoaktivní látky s kouzlem Orientu, tak lze studium čaje povýšit na hlavní povolání. Na což samozřejmě nemám čas, protože mě to neživí. Každá z těchto oblastí by si nakonec zasloužila celou pozornost jednoho člověka. Je tedy otázka, na co se zaměřit prioritně.

Na čaj a zdraví? Vědeckých studií o zdravotních účincích čaje je opravdu hodně, mnohdy jsou výsledky mnohem střízlivější, než informace podporující prodej na stránkách prodejců nebo nadšenců, kteří nekriticky přejímají čajové mýty a, hm, odhaduji, cíleně přiohnutou realitu, sloužící k efektivnějšímu byznisu. Což tedy samozřejmě není jen doménou čaje. Mundus vult decipi, ergo decipiatur, říkali staří latiníci. Svět chce být klamán, nechť tedy klamán je. Samozřejmě, asi lze těžko od každého očekávat, aby si důkladně ověřoval kdejaké tvrzení spojené s čajem. I když, v době internetu a snadné dostupnosti relevantních informací to je o něco snazší než dříve, ačkoliv se člověk přitom musí probírat dezinformačním bahnem. Ale pokud připodobníme pravdu k zrnku zlata, tak není až zase tak překvapivé, že pro ni musíme převrátit hromadu hlušiny, a občas stejně získáme jen pyrit.

A co takové informace o čajovém byznisu? Jako primární zaměření blogu je to spíše nezajímavé. Zpravodajství o vývoji cen, předpokládané sklizni, změnách podmínek je silně specializované a zajímá velmi omezené spektrum čtenářů, odhaduji.

Mudrování nad přípravou čaje? Hlavní styly už jsem probral a individuální modifikace si každý musí stanovit podle svých preferencí. Recenze čajů? Jistě zajímavé téma pro fajnšmekry. Jenže bedna s pu-erhy je narvaná až po víko a čaje zrají, stejně tak jako několik druhů oolongů. První výsledky budou k dispozici tak za deset let. A samozřejmě to znamená, že nemám valný zájem nakupovat další čaje, dokud nedopiju těch několik kilo různých vzorků, co se mi doma válí. Nehledě na obecně známé problémy s přenositelností výsledků ochutnávky.

Více pozornosti domácí scéně? No, čaje si tady může koupit sám a ohodnotit je podle svého. Stejně tak čajovny. Víc pozornosti zahraničnímu čajovému dění? Jistě se tam najde mnoho zajímavých věcí, relativně málo ale s nějakým významným dopadem na samotného čajaře.

Takže uvidíme, až si to sedne. Taky se nemusím specializovat nijak a můžu psát je o tom, co mě zaujme, ale důkladněji. Informací je obecně hodně, ale těch důležitých pořád málo, a co je nejhorší, strašně blbě se to rozlišuje.

Advertisements

8 thoughts on “Odpočinek na čajovém pochodu

  1. Chválím tenhle blog. Oproti ostatním blogům o čajích , kterých je teda docela málo se tu dá docela dost užitečného dozvědět.

  2. Také chválím tenhle blog. Rád piju zelené japonské čaje (různé senči, kabusé, gjókuró, nepohrdnu ani bančou či senčou s mačou (senča iri mača)). Na tomhle blogu jsem si mnohé potvrdil, co jsem vyzkoumal a hodne i dozvedel. Pro zájemce o japonský čaj doporučuji shlédnou díly na YT – Green Tea Newbies od paní Shizuoka Maitani – viz kanál https://www.youtube.com/user/greenteanewbies/videos

    Už jste třeba někdy po x.tém louhování kvalitní senči ji nevyhodit a připravit s ní těstoviny? Chutná podobně jako špenát a když ji jako špenát ochutíte, máte dobré jídlo se spoustou živin a látek do těla. Také jsem tohle načerpal z blogu paní Maitani.

    Zdravím a díky za příspěvky o čaji na tomhle blogu

  3. Díky 🙂 Na blog paní Maitani mrknu, dobrý tip. Já vyloužený list občas ochutnávám, abych se dozvěděl víc o materiálu.

  4. Ahoj.
    Také jsem se tak cca rok a půl nazpět v čaji trochu „vyčerpal“. Přišlo mi, že jsem se toho o čaji dosti naučil… z internetu i z vlastních experimentů. Byl asi čas zpomalit. Do toho přišlo stěhování a nástup ze školy do práce. To však neznamená, že v čajování nebudu nikdy pokračovat. Alespoň vidím, že v tom nejsem sám. I u jiných blogů jsem si všiml v minulosti několikaměsíční až několikaleté pauzy. Také mám tedy teď určitý blogový odpočinek, ale piju čaje dále.
    Když jsem byl student, tak jsem měl času více. Nyní po práci už toho času moc není. A když už má člověk po práci volno, tak chce čas strávit jinými činnostmi. Proto jsem začal chodit na procházky po studánkách a dělám čaje ze studánek. Snažím se o nich vždy něco napsat. Je to nejblíže čajové tématice. Trochu mě štve, že v práci se u mě stal čaj konzumnějším, kvůli pracovnímu ruchu. Což neznamená, že bych pil nekvalitu, nebo si kvalitní čaj občas doma pořádně neužil.
    Mimochodem. Pojídání vylouhovaného kvalitního listu japonského čaje jsem už zkoušel. Vždycky jsem nějaký lístek snědl, ale je pravda, že z lístků japonských čajů se dá udělat i chutný salát.
    A tento blog také rád čtu. Dozvěděl jsem se tady hodně užitečných odkazů.

    • Tak i v práci si člověk může čajem udělat odpočinkovou chvilku. Pravda, na nějaké větší hraní to většinou není. Ale zase se dá popít s více lidmi.

  5. Zdravím!

    Pro mě osobně znamená Váš blog výlet za hranice „všedních dní“ – momentálně mě zajímají hlavně černé a červené čaje Činy, a tak je osvěžující číst o zkušenostech, přípravě a chutích z jiného soudku. Kromě toho mi přijde velmi poučné čtení o čajovém nádobí, litině a vlivu na chuť. Inspirovalo mě to k vlastním pokusům. Dtto Vaše články o keramice a výrobcích – člověk si rozšíří obzory i mimo obvyklou produkci toho, co je k zakoupení u nás (ať už v čajovnách nebo od hrnčířů). Takže za mě – těším se na další články, ať už to bude kterýmkoliv směrem.

  6. No. Co k tomu všemu tady dodat?
    Že to chápu. Že s výše popsaným stavem věcí souhlasím. Že to vidím úplně stejně a autorovi rozumím. Že procházím periodicky stejným stavem mysli……………zkrátka, měl bych budhisticky „nelpět“ (hezké slovo) a všechno brát jako přirozený a logický vývoj a proces. A ztotožnit se!
    A já naprosto sobecky říkám, že jsem skoro naštvanej a jestli tohle bude další zamrzlej blog, tak mi bude strašně chybět. Protože to tu rád čtu. A už to mám taky uložený v oblíbenejch odkazech a na mail mi chodí upozornění, že se tu něco děje. A protože se mi líbí ta důkladnost, zdravá míra pochybnosti o dogmatech, nadhled, humor a odstup…………… A vůbec, piš dál, jo!?.
    V podstatě je mi jedno vo čem.
    Stan

    • Doufám, že ten blog nezamrzne. Ale teď prostě nějak chybí takový to nutkání studovat další věci. Hele, to máš jako ze vším, občas potřebuješ dovolenou, no 🙂 Mám připravených ale už pár témat, kterým se chci věnovat.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s