Dědování

MarshalN se na svém blogu nedávno rozepsal o tom, že gongfu není vždy ideálním způsobem přípravy čaje. Zmínil také, že doma používá styl, který nazval Grandpa, podle způsobu, kterým pil čaj jeho děda. A je to běžný způsob, kterým se v Číně pije čaj. Je jednoduchý – do většího hrnku se hodí trochu čaje, zaleje se horkou vodou a upíjí. Když se odpije třetina, přidá se další voda. Ohledně dalších klíčových bodů viz blog.

Říkal jsem si, že projedu tímto způsobem všechny druhy čaje, co tu mám, no akosi jsem se zasekl u jednoho. Prvním čajem, který jsem takto otestoval, bylo jedno pěkné Da Hong Pao – a bylo to chutné. Další putoval do hrnku pu-erh 2010 Tulin Ironcake, vzorek, který jsem dostal s nějakou zásilkou od chawangshopu, a který mě kvůli jeho polozralosti nijak významně nezaujal při běžné přípravě. Jenže, dědův styl mu sedl. Nálev není ani významně hořký a trpký, nýbrž je plný a znatelně sladký. Napomáhá tomu samozřejmě fakt, že ho piju až v okamžiku, kdy si nespálím pusu, a to už začíná kulatět každý čaj jen kvůli teplotě.

Navíc je tento styl pohodlný proto, že se mi zatím nepodařilo čaj přelouhovat, ať stál na stole libovolně dlouho. Možná se to změní u jiných čajů, nechám se překvapit. Jedním z důležitých bodů dědova stylu ale je, že se dává relativně málo listu.

Než se ale pustím do dalších čajů, dopiju tenhle lahodný polozralý pu-erh.

Reklamy

5 thoughts on “Dědování

  1. Rozhodně dej vědět, jak to funguje s jinými čaji. Já to nikdy nezkoušel.
    Jedna z mnoha a mnoha věcí, kterou mě Čína překvapila, byly takové přenosné „picí“ láhve na čaj. Měl je snad každý. Na řemínku na zápěstí, na procházce, v taxíku, v autobuse. Ženy, muži děti. Obyčejné i přezdobné. Zkrátka je to fenomén.
    V každý láhvi se čmánělo nějaké lupení. Průběžně to upíjeli a dolévali……………….
    Trochu problém a trochu trapas (na obojí jsou Číňané u Evropanů zvyklí) nastal, když jsem se ptal, jakýže to čaj tam dávají. Odpověď zněla, že takový, který jim chutná. To dá rozum, proč pít nějakej hnus, že!? Otázkou jak teplou vodou to zalévají, jsem to nevylepšil. Změřili si mě podezíravým pohledem a že prý tak abych se neopařil!
    Jo, a donutil jsi mě přečíst ty články u Marshala! Díky. 🙂

      • Taky jsem to po přečtení Marshala zkusil se vzorkem 2003 Dagugang 50th Anniversary Zhuan Cha, který na gong fu způsob nijak nezáří. V grandpa style to taky nebyl nijak zázrak, ale chuťově špatné to taky nebylo, každopádně se toho theinu při dědování vyloučilo do nálevů trochu více než jindy, půl noci jsem nedokázal zamhouřit oko, takže jsem na nějaký čas s pokusy skončil.

  2. Zajímavý styl, to se mi líbí. Konečně využití pro dlouho slévající 180ku konvičku s širokým víkem. Čaje fakt chutnají trochu jinak. Osobně dávám tak tech 3-3,5g na 180 konev, přičemž slití je standard 90ml zhong 🙂 palec nahoru. Zatím jsem zkoušel jen pár čajů, ale 2001 purple da yi překvapilo pozitivně, tak i 2015 youle mao cha. Tu 2003 dadugang cihlu také mám, mrknu na ni.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s