Gruzia Likhauri

Červené čaje nemám příliš v oblibě, protože běžně prodávaná produkce bývá dost nezajímavá a hořká. Samozřejmě, občas mě něco příjemně překvapí, a to se stalo i s gruzínským čajem Gruzia Likhauri z Teamountainu. Tři základní zjištění: je přirozeně sladký, nepřelouhovatelný a vyhovuje mu minerálnější voda.

Barva suchého listu je hnědočerná, barva mokrého je hnědá, se stopami zelené. Vůně suchého listu lehce medově sladká, lehounce zaschlá fermež. Vůně mokrého listu je výrazně medově sladká, muškátová, vůně je příjemná a intenzivní. List je pěkný, celý, bez drti, tipsy příliš nejsou vidět. Barva nálevu je sytě hnědožlutá, jako lesní med. Chuť je prakticky bez hořkosti a trpkosti, silně sladká, muškát, stopa chlebovosti a lipového květu, hladká a plná. Dochuť sladká, trochu karamel nebo melasa, možná stopa lékořice. Stress test třetího nálevu: intenzivnější chuť, možná i trochu se stopou datlí, hořkost ani trpkost nevystoupila, mírná drsnost na jazyku, nálev mírně připomínal starší Da Hong Pao. Dochuť se pak poměrně dlouho držela na jazyku. Nálevy po stress testu pořád dobře pitelné, výrazně nasládlé, i když plnost prvních nálevů samozřejmě nemají, zároveň jsou trochu drsnější na jazyku a potřebují si na listu trochu poležet. Čaj je spíše více (příjemně) stimulační, ale na prázdný žaludek měl ze začátku i pěkný relaxační efekt. Kupodivu nevyvolává pocit hladu, což u mě červeňáky nezřídka dělají. Čaj je vícenálevový.

Já jsem si tenhle čaj doma důkladně otestoval, koupil jsem si láhev Dobré vody (nízké TDS) a udělal jsem si pár příprav. Čaj z ní vychází dost plochý, očesaný o muškátové a další tóny, s výraznou chutí lékořice. Když se voda uvařila v litince, bylo to o něco lepší, pokud jsem vařil v rychlovarce a připravoval v yišingu, byl čaj už celkem dobře pitelný, ale nejlepší byla kohoutková voda uvařená v rychlovarce a gaiwan. Další varianty jsem netestoval. Pak jsem použil pro přípravu i Bonaqu v rychlovarce, čaj z ní byl také dobrý. Velmi by mě zajímalo, jak by čaj chutnal, kdyby někdo list zpracoval stejně, jako se připravují Wuyi oolongy.

Příprava: 1 g/25 ml, vařící voda, bez oplachu, první nálev 40 sec, druhý tak deset, gaiwan. Cena: 1 g/2,2 Kč. Preferuji velmi.

Reklamy

1 thought on “Gruzia Likhauri

  1. Zajímavých červených čajů je čím dál tím víc, obzvláště když nelpíte na jednom zdroji.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s